Sunt intrebata foarte des in ultima vreme care sunt totusi beneficiile bumbacului organic pentru cei mici si daca intradevar pe Tudor l-a ajutat in vreun fel cu dermatita atopica purtarea acestui tip de tesatura.

Am sa va povestesc ce stiu eu despre acest bumbac si de ce consider ca am facut o alegere buna pentru fiul meu.

Pielea unui bebelus este mai subtire, mai fragila si mai poroasa decat cea a unui adult si ca urmare absoarbe mult mai repede substantele la care este expusa. Este desemenea mai putin rezistenta la bacterii si substante nocive in special daca este si iritata. Acest lucru se aplica si copiilor ceva mai mari pentru ca sistemul imunitar( si implicit capacitatea de rezistenta impotriva factorilor  nocivi) se maturizeaza conform specialistilor abia in jurul varstei de 11-12 ani. Unele statistici facute in Statele Unite de exemplu, atesta faptul ca “milioane de copii din US sunt expusi in primi anii de viata la o doza cu 35% mai mare decat normal de pesticide cu efect carcinogen prin intermediul hranei, apei produselor de curatenie,etc”.

Hainele din bumbac organic provin din bumbac cultivat in mod natural, fara utilizarea de pesticide sau ierbicide. Pentru mentinerea calitatii solului se practica rotirea culturilor, iar eliminarea buruienilor se face manual sau cu produse naturale. Ca urmare, calitatea apei si a solului nu este compromisa, iar produsul final este fara toxine. Un alt beneficiu al hainelor din bumbac organic pe langa faptul ca sunt mai sigure pentru piele este acela ca sunt mai rezistente, mai ieftine si mai moi. Da,sunt mai ieftine, desi par scumpe atunci cand le achizitionati. De ce?  Un produs din bumbac conventional dureaza-daca este foarte bun- 10-20 de spalari si apoi incepe sa dea semne de”oboseala” in timp ce un produs din bumbac organic poate rezista pana la 70-80 de spalari fara sa ca tesatura sa fie afectata in vreun fel.  Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele de bumbac obtinute conventional sunt supuse inclusiv in timpul procesului de productie unor proceduri de albire, degresare, vopsire, dedurizare cu ajutorul formaldehidelor si a altor substante chimice care altereaza insasi fibra si o face mai subtire.  

O alta informatie importanta este aceea ca legislatia mondiala este deocamdata destul de permisiva si nu impune numite reglementari stricte in ceea ce priveste etichetarea produselor asadar un mare reitailer de textile poate scrie pe eticheta produsului sau “ bumbac organic” chiar daca in realitate produsul contine 1% bumbac organic, sau poate scrie “bumbac organic” chiar daca procesul de productie implica tratarea cu substantele despre care am scris mai sus. Singurul mod in care va puteti asigura ca produsele sunt din bumbac organic este certificarea GOTS.

Toate aceste informatii m-au ajutat sa decid ca pentru pielea sensibila a lui Tudor sa utilizez hainute sigure si cat mai rezistente. Toate mamicile stiu cam cat poarta un copil un tricou de exemplu si cat rezista acesta sa fie curat... asadar rezistenta la spalari repetate este foarte importanta.

Pe langa asta, eu am ales sa limitez pe cat posibil efectul elementelor nocive in viata noastra asa ca incerc pe cat posibil ca alimentele pe care le consumam sa fie din surse cat mai curate, produsele de ingrijire pe care le folosim sa nu contina substante toxice la fel ca si produsele pentru curatenie.

Intoarcerea aceasta la natura pe care o observ din ce in ce mai mult in ultimii ani si preocuparea in continua crestere pentru sanatate ma face sa cred ca noi ca si specie am inceput sa constientizam ca este foarte important sa conservam mediul in care traim si sa utilizam in mod corect resursele. Desi acest lucru se intampla oarecum la nivel micro- pana sa inteleaga si marile industrii poluatoare si sa schimbe ceva mai dureaza-cred ca incepe sa conteze foarte tare fiecare pas mic in aceasta directie pe care il facem fiecare.

Asadar, ca sa nu mai indepartez de la subiect as putea sa rezum cateva aspecte pentru care este bine sa folosim achizitionam produse din bumbac organic ceritficat GOTS:

- Este sigur pentru pielea copiilor

- Protejeaza calitatea apei si a solului

- Ajuta micii fermieri

- Este rezistent

- Este foarte moale si confortabil

- Ajuta la mentinerea unui mediu inconjurator sanatos.

Sper ca articolul sa va ajute!

 

Surse: http://articlesofstyle.com/62475/the-true-cost-of-disposable-clothing/  http://www.cottonedon.org/

http://minoki.ro/home/133-spilhozen-100-bumbac-organic-certificat-gots-fair-trade.html