Am participat recent la Raw Generation Expo unde am tinut o prezentare legata de bumbacul organic iar una dintre intrebarile primite in timpul prezentarii a fost aceea legata de tipul de detergent folosit pentru spalarea hainelor bebelusilor si copiilor.

O intrebare extrem de pertinenta, mai ales ca tocmai explicasem cum se folosesc formaldehidele si alte substante chimice la prelucrarea bumbacului conventional comparativ cu prelucrarea bumbacului organic care nu implica utilizarea de substante toxice.

Asadar, am adunat informatii si incerc in acest articol sa dau un raspuns cat mai complet acestei intrebari.

Intrucat pielea are o capacitate foarte mare de absorbtie a substantelor cu care vine in contact, evident ca substantele reziduale care raman pe haine dupa spalare ajung in organismul nostru unde pe termen scurt sau lung ajung sa provoace modificari nedorite.

Am citit etichetele catorva ambalaje de detergenti si am gasit urmatoarele ingrediente: între 10% şi 25% surfactanti anionici; 5% surfactanti neionici; agenti de inalbire pe baza de oxigen activ, fosfati şi fosfonati policarboxilati, enzime, parfumuri, inalbitori optici (despre care am aflat ca nu albesc rufele, ci doar ofera senzatia de alb şi stralucire, convertind razele ultraviolete în lumina!).

 Surfactantii anionici, sustin expertii, nu sunt biodegradabili iar spuma lor este otravitoare chiar si in concentratii mici.De exemplu SLS este cunoscut pentru faptul ca irita ochii si poate declansa reactii alergice. Alchibenzensulfonatul de sodiu – cel mai uzual surfactant contine aluminiu care potrivit celor mai recente cercetari, s-a dovedit ca are efect toxic asupra creierului şi sistemului nervos. 

Nu este de mirare ca daca punem impreuna numarul mare de substante toxice la care suntem expusi (provenite din prelucrarea bumbacului conventional, din detergentii pe care ii utilizam, din sapunurile/sampoanele pe care le folosim) a crescut considerabil numarul de persoane alergice sau cu diferite tipuri de dermatite.

Bun si atunci ce detergent folosim?

 Exista si la noi o gama din ce in ce mai variata de detergenti bio, bazati preponderent pe ingrediente naturale cum ar fi nucile de sapun. Acestea sunt fructe ale unei specii de arbori numita Sapindus si contin saponina, care in contact cu apa calda actioneaza ca un surfactant natural. Desi rezultatul este asemănător cu cel al detergentilor conventionali, nucile de sapun curata fara efectele negative ale chimicalelor de sinteza.

Oricum, ca idee de unele dintre ingredientele nocive enumerate mai sus nu avem cum sa scapam, insa este bine sa citim etichetele (am vazut ca multe magazine on line care comercializeaza detergenti bio afiseaza si ingedientele) si sa alegem variantele care au cat mai putine substante chimice cu denumiri alambicate.

Din pacate traim intr-o epoca a produselor cu un grad cat mai mare de prelucrare, cu multe ingrediente de sinteza, pentru ca deh! suntem multi consumatori si cererea este pe masura insa consider ca trebuie sa ne auto educam si sa invatam mai ales sa citim etichete, fie ca este vorba despre alimente, haine, detergenti, pentru ca totusi avem de unde sa alegem si variante mai sigure pentru noi si copiii nostri.

http://minoki.ro/home/134-spilhozen-fetite-100-bumbac-organic-certificat-gots-fair-trade-.html